5.3.2012

Pohjoismainen Taidekoulu valloitti Pärnun

Joskus tammikuun alkupuolella opintorehtorimme Annika Bergvik-Forsander kertoi koulussa Eestissä pidettävästä lumi-ja jääworkshopista. Workshopista kiinnostuneita oli sitten niin monta että osallistujat jouduttiin arpomaan, sillä vain kolme mahtui mukaan, ja me olimme onnekkaat: Saara Suominen, Mira Roivainen ja Khalid Imram. Sunnuntaina viides helmikuuta matkustimme Eestiin.

Lumi-ja jääworkshop järjestettiin Pärnussä 06.02-11.02.2012, viikkoa ennen siellä pidettäviä jääfestivaaleja. Workshoppiin piti tulla arkkitehti-, kuvataide- ja insinööriopiskelijoita kaikista pohjoismaista, mutta muut eivät sitten päässeetkään paikalle, joten me kolme olimme ainoat ulkomaalaiset workshopissa. Muut olivat virolaisia.

Meidän oli määrä rakentaa lumesta rakennuksia festivaaleille. Paikkana oli Vallikäärin kaunis puisto. Meidät jaettiin neljään noin neljän tai viiden hengen ryhmään, ja jokainen ryhmä rakensi rakennuksen lumesta. Aiheet olivat valmiina: jääbaari, käsityöliike, linna ja lasten satu-ja filmitupa. Festivaalien järjestäjät olivat suunnitelleet, että lumirakennuksista tulee sellainen kuja, jota sitten kävellään.

Työskentelimme päivittäin kymmenestä viiteen. Saara ja Khalid olivat mukana tekemässä linnaa, mikä olikin suuritöisin kaikista lumirakennuksista. Mira oli lasten satu-ja filmitupa-ryhmässä. Välillä tuli tietysti kylmä, kun olimme niin kauan ulkona, mutta ennen kaikkea työ oli fyysisesti raskaampaa kuin mitä osasi etukäteen kuvitella. Oli paljon painavien vesiämpäreiden kantamista, sahaamista ja muuta. Onneksi meille oli järjestetty joitakin mukavia iltaohjelmia, muun muassa keskiviikkona kävimme hienossa kylpylässä. Myös meidän hotellissamme oli kylpyläosasto, jonne pääsi päivän päätteeksi rentoutumaan ja saunomaan.

Työpaja oli ehdottomasti mukava kokemus! Lumi ja jää olivat kaikille materiaaleina uusia, mitä nyt pikkulapsena varmaan jotakin on siitä tehnyt, joten oli mielenkiintoista oppia siitäkin. Työpajan parasta antia oli saada tuntumaa jään ja lumen veistoon, jotka ovat hyvin arkipäiväisiä ja toisaalta monikäyttöisiä materiaaleja. Saimme myös tietoa jään tutkimuksesta ja erilaisista jäähän liittyvistä tieteenaloista. Tietenkin tutustuimme myös uusiin ihmisiin ja saimme monia ikimuistoisia kokemuksia!